Autobus documentatie Vereniging

Afdeling Noord

De Gouden Leeuw_ZuidlarenDe afdeling Noord organiseert haar activiteiten ongeveer 1 keer per maand.
Normaal vinden de activiteiten van deze afdeling plaats op de volgende locatie: Brinkhotel, Brink o/z 6, Zuidlaren.

De normale begintijd is om: 13:15 uur (eindtijd is tegen 16:15 uur).

Contact met de afdeling? Stuur een e-mail.


De voorzitter van de afdeling Noord is Geert Talsma.
Is te bereiken via e-mail, via adres: Grote Rozenstraat 40, 9712 TJ te Groningen en telefonisch via 0503142090 (na 18.30).


Daarnaast is binnen de afdeling de penningmeester te bereiken via e-mail. 


De afdeling heeft de volgende activiteiten gepland:
N.B. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus kan niet met zekerheid gezegd worden of onderstaande bijeenkomsten door kunnen gaan, houd de website in de gaten.

26 maart 2022
Excursie  A.D.V.  Noord:
                                                  


Vertrek 10:00 na aankomst bus en trein in Groningen.
Instap op het busstation bij halte lijn 15 nabij uitgang Hoofdstation.

“ 1920 – 2020 “  Damster Auto Maatschappij  ( DAM / Appingedam )                                  
100 jaar geleden begon de Damster Auto Maatschappij D.A.M. “ te rijden met personen vervoer. Na dat er was besloten geen tram of trein te laten rijden naar Appingedam en Delfzijl werd op 6 april 1920  de acte van oprichting ondertekend.
Op ongeveer deze dag willen wij herdenken dat dit mooie bedrijf heeft bestaan in de regio Delfzijl - Appingedam - Roodeschool - Hoogezand - Groningen. In het begin waren het  5 lijnen en met diverse overnames en kwamen er 8 lijnen bij.
Wij proberen deze dag een aantal van deze lijnen de rijden en onderzoeken wat er nog aanwezig en eventueel zichtbaar is.

We beginnen in Groningen (instap busstation bij de halte lijn 15). Niet ver van deze halte starten ook de lijnen van de DAM-bussen naar Delfzijl en omgeving. Maar ook de Marnedienst bussen starten o.a. naar Zoutkamp (lijn 65) en Uithuizen (lijn 61).
Deze excursie begint met een bezoek aan Doornbos/Groningen. Het bezoek was geplant in 2019, maar kon helaas niet plaatsvinden vanwege ziekte van chauffeur in Italië. Ook brengen een bezoek aan de openstalling van Qbuzz welke naast het busbedrijf Doornbos is gelegen.
Nadien rijden  wij via Adorp – Winsum – Warffum en Uithuizen (via voormalige stalling  Marnedienst) naar Uithuizermeeden voor een bezoek aan  U.V.O. Bij dit bus/taxi bedrijf zijn wij van harte welkom. Na het bezoek aan U.V.O. hebben wij lunchpauze en deze is in Roodeschool/Oosteinde bij Hotel Ekamper.
Na de pauze rijden wij verder via Spijk , Bierum en Holwierde naar Delfzijl. In Holwierde was het autobusbedrijf Scheper en Mulder gelegen en is later overgenomen in 1940 door de DAM. In Delfzijl maken we een aantal fotostop ’s  w.o. het vernieuwde treinstation/busstation. Ook maken wij een fotostop bij het voormalige overstap/busstation van de DAM op het Buiskoolplein en is nabij het centrum van Delfzijl. Het Buiskoolplein was een overstap naar de plaatsen Heveskes en Termunterzijl.
Na Delfzijl rijden wij via de voormalige route van het busbedrijf DAM naar Appingedam en we bekijken wat er nog over is van de vestiging aan de Wijkstraat. Ook was hier gevestigd het kantoor garage + stalling en eveneens verkoop van automobielen w.o. Simca ( Frans automerk ). Ook werden hier aanhangwagens en trailers gebouwd wat overigens zeer succesvol was. Op 1 januari 1930 mochten de DAM bussen niet meer door de binnenstad rijden van de gemeente Groningen. Er volgde een rechtszaak en de gemeente werd  in het ongelijk gesteld. Na deze eerste strijd kwam al spoedig een tweede conflict en de DAM kreeg concurrentie van de Eerste  Appingedammer Auto Garage ( Harmanni en Dijkman ). Ook na deze conflicten kreeg de DAM gelijk. Een ongeval met een DAM bus te water was ook een aanleiding. Later is Harmanni  gaan rijden in Assen met een stadsdienst en een lijn naar Westerbork.  Het woonoord Schattenberg Abonnesen en waren afkomstig uit Indonesië. Ook touringcardiensten verleende Harmanni door geheel Nederland met als reisbureau Mondiaal reizen en Holland International.
Na Appingedam rijden wij zoveel mogelijk via de voormalige buslijn 1 terug via Eekwerderdraai , Wirdumerdraai , Garrelsweer , Ten Post , Ten Boer. In Ten Boer is een fotostop i.v.m. de voormalige standplaats van DAM bus 154.
Via de route van lijn 7 rijden we naar Thesinge , Garmerwolde en we bezoeken de openluchtstalling van Qbuzz aan de Koningsweg in Groningen.  

Peter Brogt zal deze dag er ook bij zijn i.v.m. verkoop dienstregelingen van de DAM.
We verwachten plm. 17:30 à 17:45 uur weer terug te zijn in Groningen.
 
Wees welkom bij afdeling Noord en wilt u mee deze dag dan is opgave via: 
Autobus Documentatie Vereniging afdeling Noord
bankrekeningnummer: NL 11 ABNA 088 129 92 94
het deelnemers bedrag is  €29,50 euro (incl. lunch
)

Namens de afdeling G. J. Talsma,  A. C. Timmer, J. v.d. Wal , H. Borgman , C.W. v.d. Klaauw.
30 april 2022

Programma volgt

 
21 mei 2022

Programma volgt
 
18 juni 2022

Programma volgt

 
24 september 2022

45-jarig bestaan Afdeling Noord

Meer informatie volgt t.z.t.

 
22 oktober 2022

Programma volgt

 
19 november 2022

Programma volgt

 
17 december 2022

Programma volgt