Autobus documentatie Vereniging

Bibliotheek

ADV-BibliotheekDe ADV bezit een aanzienlijke verzameling boeken, tijdschriften en andere publicaties die zijn opgenomen in de bibliotheek van de vereniging.

Tot 2005 was deze bibliotheek enige jaren opgeslagen omdat er niemand binnen de vereniging ruimte beschikbaar had om deze collectie onderdak te verschaffen.

Om dit probleem op te lossen is toen besloten de collectie te splitsen.
De boekencollectie is toen in Almere ondergebracht en de tijdschriften-collectie in Nieuwegein.

Inmiddels is de hele collect weer op 1 plaats ondergebracht.


Duidelijk is in de collectie te zien dat er het meeste verzameld is in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. In die periode waren autobusondernemingen ook zelf nog actief aan het onderzoeken hoe het openbaar vervoer nog te verbeteren was en werd dat niet zoals nu door de opdrachtgever gedaan.

Blijkbaar waren er leden die een goede ingang hadden bij bedrijven als Centraal Nederland, Westnederland en de NZH, want van deze bedrijven zijn flink wat onderzoeksrapporten in de bibliotheek aanwezig.

De bibliotheek bezit ook een aantal buitenlandse uitgaven waarbij de nadruk ligt op het Verenigd Koninkrijk.
Traditioneel verschenen daar veel meer publicaties over bussen dan in ons land en vooral uit de jaren 60 en 70 zijn er nogal wat in de bibliotheek van de ADV terechtgekomen.

Jaarverslagen zijn ook in de bibliotheek opgenomen waarbij ook weer de contacten die leden bij de diverse vervoerders hadden resulteerden in het verkrijgen ervan.
Van sommige vervoerbedrijven zijn bijna alle jaarverslagen aanwezig (tot begin jaren negentig) terwijl van andere nauwelijks of helemaal niets aanwezig is.

Dat is jammer maar daar is nu niet zo veel meer aan te doen.
Recente jaarverslagen zijn niet meer aanwezig omdat deze voor iedereen te downloaden zijn via de websites van de vervoerders.

Voor de tijdschriftencollectie geldt eigenlijk hetzelfde als voor de jaarverslagen, sommige uitgaven zijn vrijwel compleet aanwezig terwijl van andere slechts een beperkt aantal jaargangen hun weg naar de bibliotheek hebben gevonden.

De bibliotheeklocatie is voor leden vrij toegankelijk.
Omdat het allemaal vrijwilligerswerk is zijn de openingstijden beperkt.

U kunt hiervoor contact opnemen via email.

 

Catalogus
 
Catalogus
(alleen tijdschriften) 
OPROEP:

Heeft u thuis nog (oude) tijdschriften en/of boeken liggen (alles wat betrekking heeft
op transport is welkom, maar met de voorkeur voor bussen) en wilt u deze
bladen weggooien, neem dan a.u.b. eerst contact op met de Bibliotheek.
Wij halen ze graag bij u op.